روز جهانی پیشگیری از خودکشی سازمان بهداشت جهانی و مجمع بین المللی پیشگیری از خودکشی، دهم سپتامبر ( مصادف با 20 شهریور) را به عنوان روز جهانی پیشگیری از خودکشی نامگذاری کرده اند. به همین مناسبت شعار سال 2024 "تغییر روایت خودکشی، درباره خودکشی صحبت کنیم" انتخاب شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بهداشت و درمان صنعت نفت شمالشرق ، سازمان بهداشت جهانی و مجمع بین المللی پیشگیری از خودکشی، دهم سپتامبر ( مصادف با 20 شهریور) را به عنوان روز جهانی پیشگیری از خودکشی نامگذاری کرده اند.
به همین مناسبت شعار سال 2024 "تغییر روایت خودکشی، درباره خودکشی صحبت کنیم" انتخاب شده است.
خودکشی یکی از معضلات بهداشت روان و از جمله ده علت اصلی مرگ در کشورهای مختلف است. این پدیده مشکلی پیچیده است که در نتیجه تعامل عوامل متعدد زیست شناختی، ژنتیک، روانشناختی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی به وجود می آید.
بین فکر کردن به خودکشی و اقدام به آن یک طیف وجود دارد. بعضی افراد هفته ها و ماه ها یا حتی سال ها قبل از اقدام، در مورد آن فکر و برنامه ریزی می کنند و بعضی دیگر به صورت تکانشی و بدون قصد قبلی دست به خودکشی می زنند.
دلیل اینکه برخی افراد با وجود قرار گرفتن در شرایط سخت و پر چالش، چنین کاری نمی کنند، به این موضوع بر میگردد که آنان از سلامت روان شناختی بالایی برخوردارند، قابلیت مدیریت افکار و هیجانات خود را دارند و مهارت های خودکنترلی و حل مسئله را به خوبی یاد گرفته و به کار میگیرند. 75 تا 90 درصد خودکشی ها توسط افرادی صورت می گیرد که حداقل یک سال با یک اختلال روانی دست به گریبان بوده اند تحلیلها نشان می دهد، عوامل و موقعیتهای خانوادگی و رخدادهای دوران کودکی، ویژگیهای شخصیتی، اختلالات روانپزشکی و اختلالات خلقی، سوء مصرف الکل و مواد، سابقه اقدام قبلی، بیماری جسمی مزمن و صعب الاعلاج باعث افزایش اقدام به خودکشی می شود، اما لزوماً همه موارد در یک فرد وجود ندارد.
هر خودکشی ویرانگر است و هر مرگ ناشی از خودکشی، یک نگرانی در حوزۀ بهداشت عمومی است که تأثیر عمیقی بر اطرافیان خود می گذارد. با افزایش آگاهی، کاهش قبح صحبت در مورد خودکشی، و تشویق اقدامات آگاهانه، می توانیم موارد خودکشی را در سراسر جهان کاهش دهیم.
همۀ ما میتوانیم اشخاص را به درک بیشتر در مورد این اقدام تشویق کنیم و در مورد این موضوع با افرادی که با آن در حال مبارزه هستند ارتباط برقرار کنیم و تجربیات خود را به اشتراک بگذاریم. همۀ ما میتوانیم با عمل، امید ایجاد کنیم و نور باشیم. مــا مــی توانیــم کاری انجــام دهیــم تــا در دنیایــی زندگــی کنیـــم کـــه افـــراد بـــدون تجربـــه تـــرس و هرگونـــه سرزنشـــی دربـــاره خودکشـــی صحبـــت کننـــد اگـــر ایـــن فضـــای امـــن بـــرای گفتگـــو ایجـــاد شـــود، قـــدم مهمـــی بـــرای پیشـــگیری از خودکشـــی برداشـــته شـــده اســـت. پیشــگیری از خودکشــی غالبــا امــکان پذیــر اســت و ما میتوانیم نقـش کلیـدی در آن ایفـا کنیم. از طریـق اقـدام، ما مـی توانیـم بـه عنـوان عضـوی از جامعـه یـک تغییـر در کسـی کـه تاریکتریـن لحظـات خـود را تجربـه مـی کنـد، ایجـاد کنیـم همـان گونـه کـه ورزش و تغذیـه سـالم میتوانـد از بیماریهـای قلبـی پیشـگیری کنـد، عوامـل محافظتی نیـز میتواند بـه افراد در برابـر افـکار و رفتارهـای خودکشـی کمـک کنـد. برخـی از ایـن عوامل شـامل مـوارد ذیل اسـت:
* روابـط قـوی با کارشناسـان حوزه سـامت و مراقبـت و ارتباط زودهنـگام بـا آنهـا زمانی که نگرانـی و ناراحتی وجـود دارد
* اسـتفاده از یـک طـرح درمانـی، ویزیتهـای منظـم، دارو درمانـی و روان درمانـی
* حمایت خانوادگی و اجتماعی
* اعتقادات معنوی و فردی که مخالف خودکشی هستند
* مهارت حل مساله و حل تعارض
دکتر زینب باقری پزشک عمومی
پزشک خانواده ، بهداشت ودرمان صنعت نفت شمال شرق