باتوجه به فصل شروع مدارس ، ناهید هاشمی کارشناس ارشدبهداشت ودرمان صنعت نفت شمال شرق درخصوص اهمیت مصرف صبحانه و میان وعده درسلامتی کودکان و نوجوانان دانش آموز توصیه هایی را ارائه نمود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق،ناهید هاشمی کارشناس ارشد تغذیه شمال شرق بیان نمود : اهمیت مصرف صبحانه و میان وعده درسلامتی کودکان و نوجوانان دانش آموزبه طور کلی صبحانه به عنوان مهم ترین وعده غذایی در روز پذیرفته شده است و فواید زیادی بر کیفیت رژیم غذایی , سلامتی و عملکرد شناختی و تحصیلی دارد.کودکان و نوجوانانی که به طور معمول صبحانه می خورند ریز مغذی و درشت مغذی های بهتری دریافت می کنند . کمتر احتمال دارد دچار اضافه وزن یا چاقی شوند. سطح فعالیت بدنی بالاتری دارند .شواهدی وجود دارد که مصرف صبحانه برای عملکرد شناختی و فعالیت مغز کودکان مدرسه ای مفید است زیرا متابولیسم گلوکز مغزی کودکان از بزرگسالان بیشتر است. برای حفظ متابولیسم بالا در کودکان و نوجوانان , یک منبع مداوم انرژی حاصل از گلوکز به صورت ذخایر گلیکوژن , مورد نیاز است . طولانی شدن دوره ناشتا بودن یک شبه کودکان (از زمان خواب تا بیداری و عدم مصرف صبحانه )به دلیل نیاز بیشتر به خواب در دوره کودکی و نوجوانی باعث گاهش ذخایر گلیکوژن , در طول شب میشود. از این رو مصرف صبحانه برای تامین انرژی کافی برای صبح ضروری می باشد.
چرا برخی از کودکان صبحانه را حذف می کنند؟
فراموش کردن صبحانه اگر به ندرت رخ دهد , غیر عادی نیست. اما اگر این امر عادی شود , فرزند شما مزایای متعددی مرتبط به سلامتی و حتی عملکرد مدرسه خود از دست می دهد. صبحانه به عنوان اولین وعده غذایی به کودکان برای شروع روز انرژی میدهد , با وجود این 13 درصد از کودکان در سن مدرسه , صبحانه را حذف می کنند. این عدد به طور متوسط برای نوجوانان 12 تا 19 ساله به بیش از 27 درصد میرسد. بر اساس مطالعات دختران بیشتر از پسران صبحانه را حذف می کنند.
دانش آموزان در هر سنی انواع بهانه ها را برای حذف صبحانه دارند که شامل موارد ذیل می باشد:
Picky eaters که معادل فارسی آن خورندگان انتخابی است . این گروه از کودکان تمایل به خوردن برخی غذاهای انتخاب شده بر اساس علاقه خود دارند و همین منجر به محدود شدن انتخاب های آنها برای صرف صبحانه میشود.
غذاهای سنتی را برای صرف صبحانه دوست ندارند.
برای جلوگیری از افزایش وزن , وعده غذایی صبحانه را حذف می کنند.
بسیاری از نوجوانان بزرگتر تا پاسی از از شب مشغول انجام تکالیف و یا استفاده از وسایل الکترونیکی هستند و دیر به خواب میروند با عجله بیدار میشئند و زمانی برای خوردن صبحانه باقی نمی ماند.
6 نکته برای راحت تر کردن و سالم تر کردن صبحانه دانش آموزان
هر تلاشی برای مغذی کردن صبحانه , بهتر از نخوردن صبحانه است. در این مطلب راهکار هایی به شما پیشنهاد میشود که صبحانه را به بخش مهمی از روز کودک خود تبدیل کنید.
زمان خواب را زودتر تعیین کنید . اطمینان حاصل کنید که فرزندتان آنقدر زود به رختخواب میرود که به موقع از خواب بیدار شود و صبحانه بخورد. خواب یک عنصر حیاتی در سلامت کلی کودکان , بدون توجه به سن آنهاست.
در صورت امکان صبحانه را با هم به عنوان خانواده بخورید. تحقیقات نشان میدهد که خانواده هایی که با هم غذا می خورند غذای سالم تری مصرف می کنند. همچنین به والدین این فرصت را میدهد که از نظر نوع مصرف غذا و رفتار های غذایی به عنوان الگو عمل کنند.
مواد اولیه غذای مورد نظر برای صبحانه را در دسترس داشته باشید . یک صبحانه کامل از چهار گروه اصلی غذا تشکیل میشود. چهار گروه اصلی شامل : میوه , سبزیجات , غلات و پروتئین ها میشود.
برای یک وعده غذایی صبحگاهی خوب, به استفاده خلاقانه از گروه پروتئین ها میوه ها سبزیجات فکر کنید.
غذاهای آماده را در دسترس داشته باشید . در شرایطی که وقت کافی برای صرف صبحانه وجود ندارد استفاده از غذای آماده برای خوردن مفید است .
6 انتخاب های خوب برای صرف صبحانه :
ساندویج تخم مرغ ( نان روگن یا نان سبوس دار غنی شده با پروتئین + سبزیجات دلخواه + تخم مرغ آبپز)
کاپ کیک کره بادام زمینی (نان روگن یا نان سبوس دار غنی شده با پروتئین + کره بادام زمینی + مغزیجات دلخواه)
ساندویج املت سبزیجات (نان روگن یا نان سبوس دار غنی شده با پروتئین +روغن زیتون + تخم مرغ+ سبزیجات دلخواه)
کلوچه های خانگی با پنیر خامه ای کم چرب ( استفاده از خرما + مغزیجات )
ماست و میوه (ماست با چربی کم یا متوسط و پروبیوتیک + میوه و مغزیجات دلخواه + کشمش)
مینی پیتزا ( نان محلی+ سوسیس خانگی +پنیر پیتزا + سبزیجات دلخواه )
تهیه شده توسط : ناهید هاشمی , کارشناس ارشد تغذیه بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق
منابع :2024 AAP , Science Direct , National library of medicine