سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ ۱۵:۲۱

اخبار

مراقبت های طبی تغذیه ای در فشار خون و چربی خون بالا

کلاس آموزشی مراقبت های طبی تغذیه ای در فشار خون و چربی خون بالا توسط دکتر زینب باقری پزشک خانواده و علیرضا محمود زاده کارشناس ارشد تغذیه بهداشت و درمان شمال شرق جهت کارکنان و مراجعین برگزار گردید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بهداشت و درمان صنعت نفت شمالشرق ،دکتر زینب باقری پزشک خانواده شمالشرق فشار خون و چربی خون بالا از مهم ترین مشکلات حوزه سلامتی در کشورها و از عوامل زمینه ساز بیماری‌های قلبی– عروقی به شمار معرفی کرد و گفت: فشار خون یعنی فشاری که خون در هر انقباضِ عضله قلب، به دیواره سرخرگها وارد می‌کند . بیماری فشار خون بالا (hypertension) یک مشکل نسبتاً شایع است که در آن میزان فشار خون در گردش به‌قدری بالاست که درنهایت ممکن است باعث ایجاد صدماتی به دیواره رگ‌ها و مشکلات قلبی شود علت 90 تا 95 درصد فشار خون بالا در افراد مبتلا ناشناخته است که به این نوع، پرفشاری خون اولیه گفته می شود.

وی افزود: افرادی که مبتلا به پرفشاری خون اولیه هستند، ممکن است سالها بدون علامت باشنـد و از بیماری خود اطلاعی نداشته باشند و زمانی با تجربه علائمی مثل سردرد، تاری و اختلال دید، درد قفسه سینه، سرگیجه و تنگی نفس و یا بدنبال چک فشار خون متوجه آن شوند. در واقع این علائم، عوارض فشارخون بالاست.

دکتر باقری در ادامه پس از تشریح مکانیسم بیماری، درمان های موجود و لزوم پایبندی به درمان فشار خون بالا، به تعریف چربی خون بالا پرداخت و بیان داشت : هیپرلیپیدمی (Hyperlipidemia) یا چربی خون بالا به معنی افزایش سطح لیپیدها (چربی‌ها)، ازجمله کلسترول و تری گلیسیرید، در خون است. اگرچه هیپرلیپیدمی معمولاً بدون علامت است، اما می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، ازجمله بیماری عروق خونی تغذیه‌کننده قلب (بیماری عروق کرونر)، مغز (بیماری عروق مغزی) و اندام‌ها (بیماری عروق محیطی) را افزایش دهد وقتی درباره چربی خون بالا صحبت می‌شود، بیشتر افراد فقط به کلسترول بالا فکر می‌کنند. خوب است بدانیم که بجز کلسترول، یکی دیگر از انواع چربی خون نیز حائز اهمیت است که «تری‌گلیسرید» نام دارد تری‌گلیسرید بالا ممکن است منجر به سخت‌تر شدن و ضخیم‌تر شدن دیواره رگ‌ها شود که خود می‌تواند احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های قلبی را افزایش دهد. روش‌های پایین آوردن چربی خون بالا شامل تغییر در سبک زندگی و درصورت لزوم، استفاده از داروهای پایین‌آورنده چربی خون می‌باشد در ادامه پس از صحبت درباره روش های اصلاح چربی خون بالا و لزوم کنترل چربی خون در دیابت و فشار خون، جلسه با مباحث مربوط به تغذیه ی صحیح توسط محمودی، کارشناس ارشد تغذیه شمال شرق ادامه یافت. 

فشارخون

محمودی در ادامه نشست افزود: داشتن تغذیه مناسب و پیروی از یک رژیم غذایی سالم میتواند نقش بسزایی در پیشگیری و کنترل بیماری های مزمن غیرواگیر از جمله فشارخون بالا داشته باشد. در مبتلایان به فشارخون بالا پیروی از یک سری نکات تغذیه ای میتواند در کنترل این بیماری بسیار موثر باشد : ۱- کنترل وزن و حفظ وزن در محدوده طبیعی و کاهش وزن در صورت ابتلا به اضافه وزن و چاقی: مطالعات مختلف ثابت کرده است که نمایه توده بدنی بالا ( ابتلا به اضافه وزن یا چاقی ) ارتباط مستقیم با ابتلا به فشارخون دارد بطوریکه بیش از ۷۰درصد از موارد ابتلا به فشار خون بالا با اضافه وزن مرتبط است. کاهش ۱۰ درصد از وزن فعلی در مبتلایان به اضافه وزن و چاقی به کنترل فشارخون کمک زیادی میکند. ۲- مصرف منابع غذایی سدیم کاهش یابد : باید به این نکته توجه داشت که موادغذایی ممکن است مقادیر قابل توجهی سدیم داشته باشند پس صرفا کاهش مصرف نمک نمیتواند به تنهایی به کاهش فشارخون کمک کند مواد غذایی از قبیل غذاهای فرآوری شده ، انواع سس های سالاد ، سوپ های آماده ، رب گوجه فرنگی ، پنیر و...حاوی سدیم بالایی بوده که باید مصرف آن ها محدود شود توجه به برچسب موادغذایی نیز میتواند به مبتلایان به فشارخون بالا کمک کند تا از موادغذایی در سبد غذایی خود استفاده کنند که میزان سدیم پایینی داشته باشند. ۳- افزایش مصرف لبنیات کم چرب : محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی منبع بسیارخوبی از کلسیم و پروتئین هستند که میتواند در کنترل فشارخون موثر باشد ، مصرف ۳ واحد لبنیات کم چرب در طول روز نقش بسزایی در کنترل فشارخون خواهد داشت. ۴-بشقاب غذایی را با سبزیجات پر کنید : سبزیجات بدلیل داشتن فیبر بالا ، ویتامین و مواد معدنی از قبیل پتاسیم و منیزیوم میتواند نقش مهمی در کنترل فشارخون ایفا کند ، از طرف دیگر مصرف سبزیجات بدلیل داشتن فیبر بالا و ایجاد حس سیری در کاهش وزن موثر بوده و میتواند از این طریق نیز به کاهش فشارخون کمک کند. ۵-انجام فعالیت بدنی منظم : مطالعات مختلف اثر فعالیت بدنی را روی کنترل فشارخون ثابت کرده ، هر نوع فعالیت هوازی که باعث افزایش تنفس و ضربان قلب شود بعنوان یک فعالیت هوازی موثر در کنترل فشارخون محسوب میشود ذکر این نکته نیز ضروریست که در مبتلایان به فشارخون و بیماری های قلبی حتما باید نوع فعالیت و شدت آن با صلاحدید پزشک معالج در نظر گرفته شود در نهایت ذکر این نکته ضروریست که داشتن یک رژیم غذایی مناسب زیرنظر مشاورتغذیه و داشتن الگوی غذایی سالم در کنار انجام فعالیت بدنی و مصرف منظم دارو در صورت نیاز میتواند منجر به کنترل فشارخون بالا شود.

 
فشارخون

۲۰ دی ۱۴۰۳ ۱۰:۲۵
تعداد بازدید : ۴۱۰
کد خبر : ۱۶,۹۰۲

نظرات بینندگان