کلاس با موضوع تغذیه و کبد چرب توسط ناهید هاشمی- کارشناس ارشد تغذیه بهداشت و درمان شمال شرق برگزار شد.
ناهید هاشمی- کارشناس ارشد تغذیه بهداشت و درمان شمال شرق در این کلاس که برای گروه هدف مراجعین بهداشت و درمان مشهد برگزار میشد، گفت:
آگاهی از ساختار و و عملکرد کبد برای درک ارتباط بین تغذیه صحیح و پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب , ضروری است .
وجود کبد برای هضم و متابولیسم ضروری است.اگرچه کیسه صفرا مهم است اما می تواند برداشته شود و بدن به راحتی بدون آن سازگار خواهد شد. بدون کبد کسی نمی تواند زنده بماند. کبد , بزرگ ترین غده بدن با وزن تقریبی 1500 میلی گرم است. کبد خون تخلیه شده از دستگاه گوارش را جمع آوری میکند و دارای سیستم رگهای خونی و مجاری صفراوی است .کبد وظایف بسیار مهمی در بدن انجام میدهد ,از جمله مهم ترین وظایف کبد شامل : متابولیسم کربوهیدرات , پروتئین و چربی ,ذخیره سازی و فعال کردن ویتامین ها و مواد معدنی ,تشکیل و آزاد سازی صفرا,تبدیل آمونیاک به اوره ,متابولیسم هورمونهای استروئیدی,سم زدایی مواد ماندد مواد مخدر , الکل و سایر ترکیبات آلی است.
وی درباره چگونگی ابتلا به بیماری کبد چرب گفت:
کبد وقتی چرب میشود که بیش از 5 تا 10 درصد وزن کبد, از چربی تشکیل شده باشد.کبد چرب از تجمع چربی(عمدتا تری گلیسرید) در سلول های کبدی رخ میدهد. اگراین چربی مازاد، التهاب و آسیب سلولی ایجاد کند بیماری وارد مراحل جدی تر میشود. بنابراین تشخیص به هنگام بیماری در پیشگری و درمان موفق بیماری موثر است. شیوع جهانی بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) حدود 30 تا 38 درصد تخمین زده شده است. درکودکان مبتلا به چاقی شیوع کبد چرب غیر الکلی 42 درصد تخمین زده شده است.
مهم ترین عوامل ایجاد کننده بیماری کبد چرب شامل : چاقی به ویژه چاقی شکمی,مقاومت به انسولین,دیابت نوع 2 ,کلسترول و تریگلیسرید بالا,سبک زندگی بی تحرک,مصرف بیش از حد قند و چربی های ناسالم و مصرف برخی دارو ها است .
درمان علمی و موثر کبد چرب( به ویژه نوع غیر الکلی یاNAFLD ) بر پایه تغییر سبک زندگی است.
علمی ترین و کاربردی ترین رویکرد های درمانی در پیشگیری و درمان کبد چرب شامل : کاهش وزن پایدار و آهسته,رژیم غذایی مناسب,ورزش منظم,کنترل بیماری های زمینه ای,پرهیز از مصرف الکل و داروهای آسیب رسان و مصرف مکمل های تائید شده بر اساس شواهد علمی است .
کاهش وزن پایدار و آهسته
بین 7 تا 10 درصد از وزن بدن , 0.5 تا کمتر از 1 کیلوگرم در هفته و کاهش وزن بیشتر از 1 کیلوگرم در هفته توصیه نمیشود.
رژیم غذایی مناسب
بهترین الگو رژیم غذایی مدیترانه ایی که شامل:سبزیجات , میوه ها,غلات کامل,ماهی و گوشت سفید,آجیل و مغزیجات و روغن زیتون است.
ورزش منظم
میزان ورزش توصیه شده , حداقل 150 دقیقه در هفته ورزش هوازی (مثل پیاده روی سریع , شنا و دوچرخه سواری ...)و ترجیحا ترکیب با تمرینات مقاومتی (وزنه, طناب و کش های ورزشی) می باشد .
لازم به ذکر است جهت بررسی سطح دانش تغذیه ای شرکت کنندگان, این کلاس آموزشی به شکل پیش و پس آزمون توسط سرکار خانم ناهید هاشمی, کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی در سالن کنفرانس برگزار شد و جوایزی تقدیم برندگان گردید که مورد استقبال شرکت کنندگان قرار گرفت .
برای دریافت محتوای کامل فایل آموزشی تغذیه و کبد چرب به
اینجا مراجعه فرمایید.


